De geschiedenis vande Nieuw-Zeelandse wijnen begon met de eerste wijnstokken die Samuel Marsden in 1819 uit Australië meebracht. De huidige wijnindustrie ontwikkelde zich vanaf het einde van de jaren zestig.
Eerst lag de nadruk op het maken van versterkte wijn. In de jaren zeventig liet de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie zich leiden door het advies van de Duitse professor Helmut Becker uit Geisenheim om Müller-Thurgau te planten en de eerste echt betere witte wijn te gaan maken.
De Müller-Thurgau is een bekende druivensoort uit Duitsland en Oostenrijk waar hij veel staat aangeplant voor het maken van witte wijn.
De wijnmakers van Nieuw-Zeeland richtten zich vervolgens op de productie van lichte en fruitige witte wijnen. Maar dat bleek alleen in de koele streken een goed resultaat op te leveren.
Sinds de jaren tachtig planten wijnboeren ook veel Sauvignon blanc aan voor het maken van witte wijn. De Nieuw-Zeelandse wijnen van Sauvignon Blanc kunnen zich nu meten met de beste Sauvignonblanc wijnen van de wereld.
Eerste wijnstokken
Al zijn de eerste wijnstokken in 1819 aangeplant blijft Nieuw Zeeland natuurlijk een piepjong wijnland, zonder noemenswaardige historie.
Hoewel laat op gang gekomen, beleeft de wijnbouw in Nieuw Zeeland momenteel een sterke expansie. De productie is er echter veel te klein. En zal dat ondanks het al maar stijgend aantal producenten ook blijven. Om de hele wereld te kunnen bedienen.
In het land is ongeveer 35.000 hectare beplant met wijnstokken, dit is bijna driemaal meer dan in 2002.De Sauvignon blanc is het meest aangeplant en beslaat ongeveer twee derde van het totaal.
De Pinot Noir en Chardonnay volgen beide met een aandeel van iets minder dan 10%. De druivenoogst kwam in 2011 voor het eerst boven de 300.000 ton uit en heeft zich hierboven gehandhaafd.
Wijn is een belangrijk exportproduct geworden. In 2015 werd voor iets meer dan 1,4 miljard dollar geëxporteerd en was hiermee het zesde exportproduct naar waarde gemeten van het land.
Zo’n 85% van de export bestaat uit witte wijn gemaakt van sauvignonblanc druiven en de veruit belangrijkste export landen zijn de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk. In 2015 werd zo’n 200 miljoen liter geëxporteerd en iets meer dan 60 miljoen liter in eigen land geconsumeerd.
Noord en Zuid
Nieuw-Zeeland behoort tot te meest zuidelijk gelegen wijnlanden in de wereld. Door de ligging midden in de koele wateren van de Stille Oceaan heeft het een koel en vochtig klimaat. Met dien verstande dat de temperatuur op het Noord Eiland iets hoger ligt dan die op het Zuid Eiland.
Wijngaarden zijn zowel op het Noord als het Zuid Eiland te vinden en eerlijk verdeeld. Het grootste gebied, Marlborough, ligt in het uiterste noorden van het Zuid Eiland, evenals het Mekka voor pinot noir CentralOtago. Andere belangrijke gebieden, zoals Gisborne, HawkesBay en Martinborough, liggen op het Noord Eiland.
Marlborough
Marlborough is natuurlijk het belangrijkste wijnbouwgebied van Nieuw-Zeeland en het enige gebied van het Zuidereiland dat écht meetelt. Toch is de wijnbouw er nog jong: er werd pas in 1973 mee gestart.
De groeiomstandigheden zijn voor bijvoorbeeld Chardonnay of Sauvignon blanc zijn er ideaal. Vanwege de leemgronden op een ondergrond van kiezels in de valleien van de rivieren Wairau en Awatere. De wijngaarden hebben weinig last van koude weersinvloeden uit het westen en oosten. Maar een warme, noordelijke stroming dringt gemakkelijk het land binnen.
De Sauvignonblanc is de meest aangeplante druif, met Chardonnay als tweede, gevolgd door Pinot noir en Riesling. De Sauvignon blanc uit deze streek is in de internationale wijnwereld zeer geliefd. Daarnaast heeft Marlborough ook een goede reputatie opgebouwd met mousserende wijnen die volgens de méthodetraditionnelle zijn gemaakt.
Sauvignon blanc
Het visitekaartje is van alle nieuw Nieuw-Zeelandse wijnen is de witte wijn gemaakt van Sauvignon Blanc, Deze witte wijn is vaak gemaakt in een expressieve en aromatische stijl. Een wijn die als het ware het glas uitstuift. Drink hem bij voorkeur zo jong mogelijk.
Nieuw-Zeeland onderscheidt zich behalve met zijn witte ook met rode wijnen. Die kunnen gemaakt worden van duiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah of Pinot Noir.