Wijnen van de Viognier druif
Toont alle 7 resultaten
-
Domaine la Provenquiere le Temeraire
€11,95 In winkelwagen -
El Escoces Volante Viognier El Puno
Aanbieding!€22,95Oorspronkelijke prijs was: €22,95.€14,95Huidige prijs is: €14,95. In winkelwagen -
Ridgeback African Ember
€17,95 In winkelwagen -
Ridgeback Lion Hound Sauvignon Blanc
€12,95 In winkelwagen -
Ridgeback Natural Sweet Viognier
€15,95 In winkelwagen -
Ridgeback Vansha White
€11,05 In winkelwagen -
Ridgeback Viognier
€18,95 In winkelwagen
Toont alle 7 resultaten
Viognier
De Viognier is een witte druivensoort dat uit Frankrijk. De Viognier staat bekend om zijn milde zuren en bloemige aroma’s. Waar de Viognier vroeger een algemene status had, heeft deze nu zijn eigen status.
Over de druif
De Viognier is een witte druivensoort die voornamelijk voorkomt in het Rhône gebied. De Franse rhône loopt vanaf Genève en stroomt in Frankrijk in Zuidwestelijke richting naar de Middelandse zee waar deze uitmondt in de Golf de Lyon. De rhône vallei staat bekend als wijnbouwgebied. Dit is ook het gebied waarin de Viognier veel verbouwd wordt. Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van de druif. Zo is er een legende dat de druif vervoerd werd over de Rhône. Plaatselijke rovers hebben de druif buitgemaakt, precies bij het plaatsje Condrieu, waar het tot op de dag van vandaag de enige druif is die daar verbouwd mag worden. Echter is er nog weinig duidelijk over de oorsprong. Vermoedelijk komt de naam Viognier van het Franse ´vigne´, waarmee wijnstokken bedoeld worden.
Viognier heeft een lage opbrengst en de druif is zeer gevoelig voor ziektes als meeldauw. Door een druifluizenplaag aan het eind van de 19e eeuw en de daaropvolgende Wereldoorlog raakte de druif bijna uitgestorven. Eind jaren ´70 was er nog slechts 14 hectare wijnbouwgrond waarop de druif verbouwd werd. De wijnbouw bloeide op en zo ook deze druif. Vandaag de dag wordt de druif weer veel verbouwd in het rhône gebied.
Vanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn deze wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten zoals uit de Thaise en Vietnamese keuken. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering zou het de sake bij de sushi kunnen vervangen. Eveneens kan de wijn goed samengaan met open Franse kazen.