Wijnen van de Raboso druif

De Raboso-druif is de oudste en bekendste druif van de Piave-streek. Dit druivenras komt er al minstens 600 jaar voor en heeft een rustiek karakter en is goed bestand tegen allerlei ziekten
Land
Italië (5)
Druif
Prijs
Wijnhuis
Azienda Agricola Rechsteiner (2)
Cantine Riondo (1)
Casalforte (1)
Paladin (1)

Toont alle 5 resultaten

Toont alle 5 resultaten

Raboso

De Raboso-druif is de oudste en bekendste druif van de Piave-streek. Dit druivenras komt er al minstens 600 jaar voor en heeft een rustiek karakter en is goed bestand tegen allerlei ziekten. De hoge tannines en aciditeit zijn belangrijk voor de productie van sprankelende wijnen. Deze complexloze wijn is een frizzante, een wijn gemaakt om van te genieten bij lichte maaltijden, salades en voorgerechten.

Als gezegd is Raboso niet een druif die je vaak tegenkomt. Simpel gezegd zijn er twee Raboso’s de Raboso Veronese en de Raboso Piave. Als je de druiven naast elkaar houdt zou je zeggen dat ze gelijk zijn. Maar dat zijn ze zeker niet.

Men neemt aan dat de naam komt van een zijtak van de Piave rivier. Maar  anderen hangen de theorie aan dat het slaat op Rabbioso. Omdat deze druif veel zuren en tannines kan bevatten.

Treviso

In de jaren dertig was bijna 90% van alle rond Treviso gemaakte wijn afkomstig van Raboso. Als gezegd beschikt de druif over veel zuren en tannines wat wijnen van deze druif geschikt maken voor reizen bij hoge temperaturen over lange afstanden, iets wat in die tijd welkom was aangezien gekoeld transport niet bestond.

Lokaal noemde men Raboso wijnen ook wel vin di viaio (vin de viaggio, letterlijk reiswijn). De wijn werd vanwege zijn flinke karakter aangewend om armetierige slappe wijnen van kleur, smaak en tannines te voorzien. In de jaren 60 komt met de import van Cabernet Sauvignon en Merlot een einde aan de hoogtijdagen van de Raboso Piave. In het veld is Raboso geen makkelijke klant. Een lange vegetatieve cyclus, vroeg bloeien en laat rijp, zorgt ervoor dat de druif zeer gevoelig is voor slecht weer, voorjaarsvorst en najaarsregenbuien.

Kantine

In de kantine is het niet beter. Wie de druif op het verkeerde moment plukt en niet met buitengewoon veel aandacht vinificeerd maakt een gevaarlijk tanninerijke wijn die ook nog eens gemeen hoog in de zuren zit. Behandel het fruit echter met aandacht en respect en voila, een van de meest originele en eigenzinnige wijnen wordt werkelijkheid. De geuren zijn intens, opwekkend en fris. Aardbeien, kersen, zwarte peper en tabak met levendige zuren. Rijk en vol in de mond met dat mooie ‘raboso’ zuurtje. Fantastisch met vettere gerechten, in de streek staat hij vaak naast een gerecht met vette paling maar ook linzen met of zonder worst en bijvoorbeeld stampotgerechten. Stampot zuurkool anyone?

Prosecco

Riondo maakt niet alleen een uitmuntende Raboso, ook haar Prosecco is niet te versmaden.
Ook hier alles handwerk. De druiven gaan na de pluk direct de kantine in en worden na een korte maceratie zacht geperst. Fermentatie in cement met eigen gisten en zonder controle van de temperatuur. Alleen indien echt nodig wordt een minuscule hoeveelheid sulfiet toegevoegd aan begin van het wijnmaakproces. Geen filtratie of clarificatie.

Dynamische wijn waar je van blijft drinken! Heerlijk als aperitief met wat kleine snacks maar ook met eten, antipasti, groenten en voorgerechten. Laatst deed ‘ie het prima met pompoen ravioli.
 

Raboso
De waardering van www.thewineshop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 234 reviews.