Wijnen van de Glera druif

Glera  is de nieuwe officiële naam voor prosecco. De naamswijziging van deze witte druif kent een lange voorgeschiedenis, maar heeft vooral tot doel om misbruiken en verwarring te voorkomen.
Land
Italië (2)
Druif
Prijs
Wijnhuis
Azienda Agricola Rechsteiner (1)
Cantine Riondo (1)

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten

Glera

Glera  is de nieuwe naam voor prosecco. De naamswijziging van deze witte druif kent een lange voorgeschiedenis. Maar heeft vooral tot doel om misbruiken en verwarring te voorkomen. De benaming prosecco mag enkel nog binnen Appellaties in Veneto en Friuli gebruikt worden. De prosecco  bestaat niet langer als druif.

Er zijn twee vermoeden die de oorsprong van deze druif verklaren. De eerste en meest waarschijnlijke verklaring is. Dat deze druif afkomstig is van de gelijknamige gemeente Prosecco in Friuli. Dit is ligt vlakbij  de Sloveense grens.  De druif heet er nu Glera. Anderen beweren dan weer dat de druif afkomstig is uit de provincie Padua. De druif heet daar Serprino.

19de eeuw

De druif werd al in het begin van 19de eeuw massaal aangeplant. In de provincies Treviso en Padua die net boven Venetië gelegen zijn. Van oudsher werden hier mousserende wijnen van gemaakt. In en rond Venetië werden deze als mousssende wijnen  verkocht.

Het zijn ook in deze provincies waar bijna de hele huidige productie gemaakt word. Bovendien zijn de 3 belangrijkste productie regio Valdobbiadene en Conegliano in Treviso. En de colli Euganei in de provincie Padua. Echter wij zijn van mening dat Valdobbiadene de belangrijkste regio is.

De glera druif is ideaal voor het maken van mousserende wijnen. Omdat  zijn structuur licht is. Hij bevat niet veel suikers. En heeft een hoge zuurgraad. Bovendien een frisse aroma’s die goed kloppen met de gist smaken die ontstaan bij de 2de fermentatie.

De Glera is een laatrijpe druif die pas zijn volledige rijpheid bereikt tussen midden en eind oktober. In vroegere tijden betekende dit een trage winter gisting. Waarbij een natuurlijke bubbels werd bekomen en dikwijls ook restsuikers. Het was pas in de late 19de eeuw dat men dezelfde vinificatie methode ook in de champagne ging toegepast.

De meeste prosseco’s zijn droog (brut) of extra dry. En worden gemaakt volgens de charmatmethode. De kwaliteit kan variëren van ordinaire schuimwijn tot een wijn met kwaliteiten van een champagne.

Glera
De waardering van www.thewineshop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 234 reviews.