Wijnen van het domein Molinetto
Toont alle 2 resultaten
Toont alle 2 resultaten
Molinetto
Molinetto is een familiewijnbedrijf uit 1990. En wordt vandaag de dag gerund door de jongste zoon, Diego Carrea. Het wijnbedrijf Molinetto is een juweel in het Gavi gebied. De perfect liggende 7 hectare wijngaard. Bevindt zich vlakbij de schilderachtige dorpjes Tasserole en Francavilla Bisio. Waar deze wordt beplant met de bekende Cortese druif. De enige druif die gebruikt mag worden voor de Gavi DOCG. Kortom het is een prachtig gebied. Waar Diego met veel passie zijn wijngaarden onderhoudt. Op zo’n natuurlijk mogelijke manier. De druiven worden handmatig geoogst in kleine kistjes. Dit is om kneuzen van de druiven te voorkomen.
Diego Carrea maakte de keuze om te werken in het wijnbedrijf. Nadat hij zijn studie in elektronische techniek ed Executive MBA, eerst IT-expert in Genua, daarna in Milaan had voltooide. Hij spreekt van zijn liefde voor het land. Dat dagelijks de banden met de oprichters van het wijnbedrijf versterkt en de landbouwtradities van de lager gelegen Piemonte vernieuwt.
Het assortiment bestaat uit twee labels: Gavi DOCG. Een elegante en rechtlijnige wijn die gerijpt is in roestvrij staal. En Relys Gavi DOCG. Geproduceerd met 100% Cortese druiven afkomstig uit historische wijngaarden
Piemonte
Piemonte, de afkomst van de naam (letterlijk ‘aan de voet van de bergen’) heeft te maken met de ligging aan de zuidkant van de Alpen. Het gebied wordt beschut door de Alpen. Verder erg heuvelachtig en heeft een ideaal klimaat voor de druif. Immers de hoogteligging koelt in de zomer ’s nachts goed af. Want dat is belangrijk is voor de rijping en smaakontwikkeling van de druiven.
Omdat de zuidelijke ligging in Piemonte wel altijd warm genoeg is om de druiven goed rijp te krijgen. De bekende wijnplaatsen Alba en Asti vormen het centrum van de wijnindustrie in de regio. Al bij al is Piemonte qua omvang het vijfde wijngebied van Italië. En behoort het qua kwaliteit tot de absolute top.
Waardoor de wijnbouw in Piemonte nog relatief kleinschalig is gebleven. Mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen. Bovendien zijn er nauwelijks grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot. Vandaar dat er nog veel kleine familiebedrijven zijn. Want de kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Kortom alle wijnprocessen kunnen op het wijndomein worden beheerd.
Dit wijngebied kent een grote variatie in druivensoorten. Naar schatting zijn er ongeveer 200 verschillende soorten. Zo worden er nu nog maar 50 druivensoorten gebruikt voor de wijnbouw. Tot slot de meeste bekende druiven voor rode wijn zijn, de Nebbiolo, de Barbera en de Dolcetto. De bekendste witte druiven zijn Arneis, Favorita en de Cortese.
Wijngebied: Piemonte
Bekijk dit wijnhuis