Beschrijving
Cantina di Ruvo di Puglia Squarcione
Cantina di Ruvo di Puglia Squarcione Appassimento, een blend met in de hoofdrol Nero di Troia . Deze wijn is gemaakt volgens de appassiment-methode (Net als bij de beroemde Amarone) waardoor deze wijn fluweelzacht is. Donkere en geconcentreerde robijnrode kleur. Het geur is breed en complex, evolueert aangenaam in het glas. Van rijp fruit tot jam, van rode roos tot gedroogd viooltje. De tannine’s zijn zacht.
Appassimento wijnen
Appassimento is een traditionele productiemethode voor wijn in Italië. Bekend om zijn rijke, volle smaken en complexe aroma’s. Deze wijnen worden gemaakt door de druiven te laten drogen voordat ze worden geperst. Wat resulteert in een hoger suikergehalte en een verhoogde concentratie van aroma’s en smaken.
Het Proces
Het appassimento-proces vindt plaats in de vroege herfst, wanneer de druiven worden geoogst en vervolgens op rieten matten of manden worden gelegd om te drogen. Dit proces duurt meestal twee tot drie maanden, waardoor de druiven een groter suikergehalte en een verhoogde concentratie van smaken en aroma’s ontwikkelen.
Bekend voorbeeld van deze techniek is de Amarone della Valpolicella wijnen.
Geschiedenis
De geschiedenis van ons land kruist de geschiedenis van onze coöperatie. De Murgische man is hier al sinds het paleolithicum en millennia lang heeft hij deze heuvels van rotsen en weinig land gecultiveerd. Hier benadrukken de wortels van de Cantina di Ruvo di Puglia, in de diepe culturele, artistieke en gastronomische tradities van onze voorouders. Die de stichtende leden inspireerden om zich te bevrijden van de macht van de landeigenaren om leven te geven aan een cultureel in plaats van een economisch project. Het jaar was 1960. Zo ontstond onze coöperatieve wijnmakerij die tot op de dag van vandaag honderden wijnmakers verenigt uit het gebied tussen Ruvo di Puglia en Castel del Monte. Als een sterk punt en samenvoeging van een gebied dat rijk is aan tradities en geschiedenis.
Ruvo
Cantina di Ruvo di Puglia is gevestigd in het gelijknamige plaatsje Ruvo di Puglia in Apulië, 35 kilometer ten westen van Bari. In 1960 werd het als kleine vereniging van lokale wijnboeren opgericht, inmiddels heeft het na meer dan 50 jaar maar liefst 1020 leden – met de typische mix van lokale traditie en moderne know-how in kelder en wijnberg. Rijk aan tradities en geschiedenis.
Bari en Barletta-Andria-Trani.
De wijngaarden van wijnmakerij Ruvo di Puglia strekken zich uit over een gebied dat zich uitstrekt over twee provincies. Namelijk Bari en Barletta-Andria-Trani. In de topografische verscheidenheid van zo’n uitgestrekt gebied, herkennen we de kleinste gemene deler van een rotsachtig terrein. Maar rijk aan spontane vegetatie, enigszins gelegen op een hoogte met een zacht dalende trend in de richting van de Adriatische Zee. Van waaruit het de bries ontvangt die de verzengende temperaturen van de Apulische zomer. In zo’n natuurlijke context is het mogelijk om oude wijnstokken te bewonderen die in de “alberello” -stijl zijn verbouwd. De lange gangen die typerend zijn voor de “aangespoorde cordon” -landbouw en de grote vruchtbare uitgestrekte “Apulische pergola” -wijnstokken.
Lekker bij; Gegrild vlees, torcinelli, spiesjes van varkensvlees en spek, bombette, gekruide Apulische canestrato.
De grote Hamersma Beoordeling 8
De grote coöperatie Cantine di Ruvo, opgericht in 1960, heeft inmiddels ruim 1000 leden. Aleemaal wijnboeren die hier hun druiven laten verwerken tot ee keur aan wijnen. Waaronder de Griforeeks.
Hier hebben we te maken met een appassimento. Dat is zoiets amarone, met gedroogde druiven die heel intens van smaak zijn. Voor de precieze details, zie elders bij ons.
Het resultaat is, kort door de bocht, een soort Italiaanse port maar dan meer richting gewone wijn.
Gul voorzien van rijp fruit, een behaaglijke winterwarmer, maar met toch een zekere aardse strengheid.
Wijnliefhebber – 86 punten
Gilbert & Gaillard Internationale Competitie – 90 punten