Saint-Macaire wijn is een donkere wijndruivensoort, die ooit veel voorkwam in de regio Zuidwest in Frankrijk. Maar nu nog maar zelden wordt gezien. Het is vernoemd naar de stad Saint-Macaire (appellatie Cotes de Bordeaux-Saint-Macaire). Gelegen in een bocht in de rivier de Garonne, ongeveer 40 km ten zuiden van Bordeaux.
Ondanks zijn relatieve onbekendheid, werd Saint-Macaire opgenomen op de lijst van gesanctioneerde variëteiten. Toen toen de officiële Meritage-melange voor het eerst werd opgesteld in de jaren tachtig in Californië. Het inmiddels heeft ook zijn weg gevonden naar New South Wales, Australië. Daar, 17.000 kilometer van zijn thuisland, wordt er een op eiken gerijpte cépagewijn van gemaakt. Door Calabria Family Wines (voorheen Westend Estate) uit Griffith, Riverina.
De weinige proefnotities van Saint-Macaire-wijn die er zijn, verwijzen naar een “mond-rimpelend gehemelte” met tonen van bramen en pruimen en uitgesproken tannines.
Calabria family Wines
Calabria family Wines, is te vinden in Riverina is een van de nieuwere gebieden, dat voorheen weinig aandacht heeft gehad van de Australische wijnindustrie. Lange tijd was het bekend als leverancier van uitstekend basisfruit voor vele consumptiewijnen, maar ook niet meer dan dat.
Totdat de Calabria family Wines zijn stempel drukte op de wijnontwikkeling van het gebied. De familie Calabria kwam in 1927 naar het Riverina gebied. In de staat New South Wales (NSW) als immigranten vanuit Italië. Zij begonnen eerst onder de eigen familienaam wijn te produceren, maar wijzigden in 1945 de naam in Westend Estate. Een droom om eigen wijn te verbouwen werd werkelijkheid in 1945. De
De familiekelder en 60 jaar oude open betonnen fermentoren herbergt werden gebouwd door oprichter Francesco Calabria en zijn zonen, worden vandaag de dag nog steeds gebruikt voor alle premium rode wijnen.