Alle druiven
De wereld van de wijn is zonder meer uitermate boeiend te noemen.
Meeste druiven komen uit landen en gebieden met een mild tot mediterraan klimaat, de landen in het Middellandse Zeegebied. Zoals Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland en Turkije.
Duitsland
Bepaalde streken in Duitsland zoals langs de Rijn en de Moezel lenen zich ook goed voor de druiventeelt. Doordat de temperatuur op de zuidelijke rivierhellingen enkele graden hoger ligt dan in de gebieden daarbuiten.
België
Druiven worden ook gekweekt in Vlaanderen in druivendorpen als Hoeilaart en Overijse in Vlaams-Brabant. De overgebleven druivenserres behoren tot het cultureel erfgoed van deze gemeenten en van de streek. De druiventeelt in het Hollandse Westland is bijna verdwenen. De naam van het themapark De Westlandse druif bij Monster verwijst er nog naar, evenals de straatnaam Druivenmuur in Den Hoorn, aan de Westlandse zijde van de stad Delft.
Omgeving van Hoeilaart in België geldt als belangrijk druiventeeltgebied.
De wijn ontstaat door druivensap te laten gisten en wordt al duizenden jaren gedronken. Er bestaat rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn. De laatste jaren wordt ook niet-alcoholische wijn steeds populairder. De kleur van de wijn is overigens geen resultaat van de kleur van de druif. Namelijk rode wijn krijgt die kleur omdat de schillen van de (blauwe) druiven mee gisten. Maar ook witte wijn kan dus van blauwe druiven gemaakt worden.
Er zijn trouwens meer dan 10.000 druivensoorten, waarvan er van zo’n 4.000 wijn gemaakt wordt. Wijndruiven zijn wat kleiner dan de druiven die we eten en ze bevatten ook meer suiker (die tijdens het maken van de wijn wordt omgezet in alcohol).
We maken jullie graag wegwijs in de wijnwereld en laten jullie kennismaken met diverse rassen.